W trakcie realizacji - 2019

Rybackie dziedzictwo Zalewu Szczecińskiego od kuchni

Centrum Inicjatyw Regionalnych i Międzynarodowych realizuje projekt pn. Rybackie dziedzictwo Zalewu Szczecińskiego od kuchni. Naszym celem jest opracowanie książki opowiadającej o dziedzictwie kulturowym rybaków poławiających w największym słodkowodnym akwenie w Polsce oraz organizacja Dnia dziedzictwa rybackiego.

Publikacja powstanie w oparciu o rozmowy z rybakami, którzy przez dziesięciolecia poławiali ryby w Zalewie Szczecińskim. W książce zaprezentujemy między innymi dania przygotowywane w domach naszych rozmówców. Na obszarze, w którym ryby nigdy nie brakowało, z pewnością uda nam się dotrzeć do przepisów mogących z sukcesem promować gastronomiczne walory regionu!

Wszystkich zainteresowanych rybackim dziedzictwem kulturowym serdecznie zapraszamy 30 czerwca 2019 roku na Dzień Kultury Rybackiej. Od godziny 16 na Grodzisku w Lubinie czekają na Państwa liczne atrakcje. Odbędzie się między innymi koncert szant, przewidziane są także warsztaty kulinarne oraz degustacje specjałów przygotowanych według autentycznych lokalnych receptur. Serdecznie zapraszamy!

DKR_plakat_rybny-1

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.

LOGO_RYBY (1) Europejski_fundusz_morski_i_rybacki (1)